Юрген Клоп: Чувствам, че взехме правилното решение

„Чувствам, че взехме правилното решение“ – така Юрген Клоп обясни решението си да подпише удължение на договора си с Футболен клуб Ливърпул, което ще го задържи в клуба до 2024 г.

Рано сутринта в петък стана ясно, че мениджърът ще удължи контракта си с „червените“, който ще продължи до средата на следващата декада. Освен Юрген Клоп, нови договори подписаха и неговите асистенти Петер Кравец и Пепин Линдерс.

Клоп даде интервю за официалния сайт на Ливърпул, в неговия офис в Мелууд, за да обясни какви бяха причините за неговото решение, да изкаже мнението си за престоя му в клуба дотук, да подчертае работата в екип, която донесе успехи и да поговори за плановете си за бъдещето.

– Поздравления за подписването на удължение на контракта. Защо това бе правилното решение за теб?

– От една страна е лесно, но от друга трудно да обясня защо. Защото усещам, че постъпих правилно. Дотук преминахме през едно невероятно приключение заедно. Всеки ден бе специален. Определено не всички дни бяха добри, имаше и някои „средни“ такива – големи загуби, големи победи и т.н. В края на краищата най-важното е, че исках да остана част от този клуб, наистина. Взаимоотношенията ни в клуба са специални и искахме да продължим това. Говорих с Петер и Пепин, те чувстваха нещата по абсолютно същия начин. Тогава хората, от които подписването на договора завеше, задействаха нещата. Цялата процедура продължи в рамките на няколко дни. Определено е хубаво да знаем, че ще останем тук по-дълго. Чудесно. Фантастични новини за нас тримата, за нашите семейства. Наистина е чудесно.

– Колко важно бе за теб асистентите ти също да се съгласят да удължат договорите си?

– Нищо нямаше да се случи, ако момчетата не се бяха съгласили. Това е истината. Винаги постъпвам така. Както съм казвал, важно е асистентите ми да се чувстват щастливи и едва тогава можем да седнем на масата за преговори. И сега бе така. С Петер работим заедно вече може би 20 години, с Пепин около 4 години, като имаше и малка пауза, когато бе мениджър в Холандия. Познаваме се, вярваме си, помагаме си много. Без тях нямаше да съм и на половина мениджъра, който съм. Добавям Витор Матос и Джон Ахтерберг, както и Джак Робинсън. Те също ще останат с нас, разбира се. Те подписаха нови договори наскоро. Така че това е перфектната ситуация.

– Важно е да се открои колективната работа, нали? Не сте само ти, треньорите и играчите, а всички, заедно с целия персонал в Мелууд, собствениците, Майкъл Едуардс, всички, които вървят в една посока…

– Това е основната причина, поради която се чувстваме толкова добре тук. В момента ситуацията определено е много добра, като не така стояха нещата понякога в миналото. Кой знае, може и в бъдеще да срещнем трудности. Много е важно да работим за идеята, не просто да се надяваме, че нещата ще останат същите, както са сега. Важно е да работиш за каузата. Да, работата ни с Майк Гордън и Майкъл Едуардс е чудесна. Можете да питате всички в Мелууд. Всички идват на работа с желание и така ще бъде и в Къркби, когато се преместим там. Ще ни бъде трудно, когато напуснем Мелууд, но гледаме напред към Къркби също така. Занапред ще се сблъскаме със ситуации, в които ще трябва да взимаме трудни решения, но сега, когато познавам добре клуба, мисля, че ние сме правилните хора за тези задачи. Не някой друг. Когато нов мениджър дойде, той взима трудни решения, които не се харесват на всички, и това забавя процеса по развитието на клуба. За нас това не е правилния подход (да се привлече нов мениджър), защото вярвам, че ние сме хората, които могат да свършат работата през следващите, засега, четири години и половина. Намираме се по средата на договорите ни. Знаем какво е положението и сме готови да се справим със задачите.

– Това е твоят пети сезон начело на Ливърпул. Вече спомена в първия ти отговор, но кажи ни отново, що за приключение бе това?

– Лудост, нали? Премина толкова бързо. Беше напрегнато, беше чудесно, определено беше красиво, особено онзи ден в Мадрид в края на миналия сезон. Имахме от всичко – финали, загуби, победи, емоции, велики нощи на „Анфийлд“, чудесни мачове като гост. Наистина всичко. Чудесни играчи дойдоха, чудесни такива ни напуснаха. Всичко, което очакваш от твоя любим отбор. През 80-90 процента от времето нещата бяха позитивни. Добри, защото така трябва да бъде във футбола. Когато нашите фенове си мислят за Ливърпул трябва да им бъде трудно да не се усмихват. Мисля, че положението сега е такова, като имахме чудесни моменти и в миналото, надявам се да имаме такива и в бъдеще.

– Можеш ли да опишеш как развитието на отбора те кара да се чувстваш? Както каза, голямо приключение беше…

– Много, много добре. Трудно бе главно в началото. Дойдохме 5-6 дни преди следващия мач. Всички знаеха, че ще бъде трудно, но се надяваха на бърза промяна. Ако не за следващия мач, то за по-следващия и т.н. След това започна един много сгъстен цикъл от мачове през ноември, декември и януари, така че беше трудно начало, разбира се. Момчетата се справиха много добре, адаптираха се наистина бързо към поставените им задачи и цели. Определено имахме добър отбор, но хората не осъзнаваха това, заради позицията ни в класирането. Не беше чудо или нещо такова, че стигнахме до два финала. Така че това бе добър край на първата ни крачка. Трябваше да играем определен стил на игра – много див, много агресивен, високо темпо и пр. След това нещата започнаха да се нареждат от само себе си, стъпка по стъпка. Хубавото на това да имаш спокойствие за поста си е възможността да опитваш различни неща и да се учиш от предишния сезон. Та, да, направихме промени, привлякохме нови играчи, но не в големи количества. Както казват хората: „Тук имаме нужда от подсилване, тук също…“ Определено мисля, че сполучихме със цялостната селекция. Момчетата, които привлякохме, имаха огромно влияние върху отбора. И то не само като спортни качества, но и като характери. Но все още не смятаме, че сме постигнали целите си с Ливърпул, по-скоро мисля, че сме по средата на пътя. Но, да, все по-добре се адаптирахме върху начина, по който другите отбори играят срещу нас. В началото бяхме по-скоро контрапресиращ и контраатакуващ отбор. Трябваше да се адаптираме към игра с повече задържане на топката, но без да губим другите си качества в играта ни. Понякога това отнема време, но сега сме на 100 процента на следващото ниво в развитието си. Така че има още неща върху които да работим. Нещо такова се случва, когато отидеш на предсезонна подготовка. А те, в днешно време, са много трудни, защото не разполагаш с целия си състав. Мисля че целият ни състав се събира за едва около четири дни през този период от годината. И, ако имаме чисто нов състав, съдържащ шест, седем, осем нови играчи, то тогава се нуждаеш от един сезон, за да адаптираш тима. Имахме нужда от един сезон за адаптация, но по-скоро физически, отколкото тактически, защото не променихме кой знае колко много неща. Искахме да правил малки, но правилни стъпки. А такава тактика е възможна, когато работиш с група от играчи за по-дълъг период от време. Точно това се случи. Дотук добре.

– Ливърпул не се разви само на терена… Имахме увеличение на капацитета на стадиона, новият тренировъчен комплекс. Всичко се развива в този клуб…

– Точно така. Защото точно от това се нуждаеш. Ако си готов за настоящето не значи, че задължително ще си готов и за бъдещето. Не трябва да мислиш само а миналото. Нито пък само за бъдещето. Но не трябва да забравяш и за двете. Няма съмнение, че в този клуб обичаме нашата история и харесваме настоящето, но и бъдещето ни трябва да бъде светло. Да, клубът ни подкрепя. Собствениците ни подкрепят невероятно много: построиха нова трибуна, планират нова такава, строят нова тренировъчна база – всичко това върви по едно и също време, заедно с изграждането и на нов отбор. Собствениците са чудесни хора. Майк, който е отговорен най-много за събитията в клуба, но също и Джон и Том, които ми позвъниха, когато научиха за новите договори. Те наистина се раздават за Ливърпул. Те не живеят тук, но това е единственото нещо, което не правят, всичко друго е осигурено. Искаме нашата Акадамия да е по-близо до първия отбор, защото това ще бъде бъдещето ни. В момента имаме четирима млади момчета, които са много близо до първия състав: Риян Брюстър, Къртис Джоунс, Харви Елиът и Нико Уилямс. Освен това имаме и вратаря Куавийн Келехър. Това са пет момчета, които няма да имам проблем да пусна като титуляри утре, ако се наложи. Къртис вече направи своя дебют във Висшата лига, а и те все още имат време, за да се развиват. Това са 4-5 момчета, като искаме да увеличим тази бройка в бъдеще. Заради предстоящия „Брекзит“ нещата в английския футбол ще се променят. Ще имаме по-голяма нужда от нашите собствени кадри. Непрекъснато работим върху това младите играчи, които идват при нас, да знаят, че ще получат равен шанс да направят първите си стъпки във Висшата лига при нас, така както биха получили този шанс в някой от другите отбори от топ 6. Освен това ни интересува и как ще оставим този клуб на нашите наследници. Защото този клуб е по-голям от общо взето повечето отбори, а е по-голям и от нас, със сигурност. Така че той се нуждае от светло бъдеще и ние работим върху това.

– Нека поговорим и за сегашния състав. Определено са една специална група от играчи, нали?

– Да. Вчера бяхма в Алдър Хей (бел.ред.: детска болница в Ливърпул). Бях толкова горд от отношението на момчетата. Вече съм на 52 години и ми е трудно да се сблъсквам с толкова емоции. Момчетата ми са чудесни хора и се държаха прекрасно. От друга страна, те са истински бойци, когато се изправим срещу противников отбор. И така трябва да бъде. Не смятаме, че сме близо до пълния ни потенциал. Но се опитваме да стигнем по-близо и по-близо до него. Точно това казахме след финала на Шампионската лига – и след първия и след втория. Това не е зенитът на този отбор. Има още много да се печели и ние искаме да имаме заслуга за това. Не знаем докъде ще ни отведе това приключение, но към този момент… без да познавам отборите преди да дойда, мисля, че това е един от най-отдадените отбори към този клуб и е наистина чудесно да бъда част от него.

– И накрая, за феновете, които гледат/четат, които изживяват това приключение заедно с нас. Какво ще им кажеш във връзка с подписването на новия договор?

– Благодаря ви! Много ви благодаря за всяка една секунда, откакто сме заедно. Нека продължим. Засега не беше зле, нека опитаме да го направим още по-добре в бъдещето.

източник: официален сайт на Ливърпул

Споделете/харесайте:

Оставете съобщение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.