Юрген Клоп върна вярата, във феновете на Ливърпул

Юрген Клоп върна вярата, във феновете на Ливърпул. Направи го, без да е ръководил дори един мач на отбора. Направи го, чрез невероятната харизма, позитивизъм и класа, които притежава.

Клоп

Юрген Клоп

Феновете възвърнаха вярата си в отбора и отново започнаха да мечтаят. Дали обаче това не носи прекалено големи очаквания, върху този разбит отбор, който спечели едва една победа, през последните пет мача в лигата? На кой му пука – важното е, че вярата, амбициите и желанието за победи, се завърнаха на „Анфийлд„. А това, е първата крачка, към стабилизирането на отбора и връщането му на върха на английския и европейския футбол.

Не мога да не призная, че напоследък гледах мачовете на отбора, без особено желание. Вярата в играчите и треньорското ръководство, сякаш бяха безвъзвратно загубени. Наблюдавах мачовете, повече по навик, отколкото за да се забавлявам, гледайки любимия си отбор и пиейки бира, докато героите в червени екипи печелят поредната си победа.

А победите, през този сезон, са си дефицит (то не че през миналия бяха много). Ливърпул се затрудни у дома, дори срещу отбори като Карлайл Юнайтед и Сион, които, въпреки уважението ми към тях, не трябва да бъдат конкурент, дори на резервите на клуб, от калибъра на Ливърпул. Нежеланието на Брендан Роджърс да признае грешките си и проблемите в отбора, и изкривяването на истината, така, че тя да бъде удобна за него и да внася фалшива надежда, само депресираха обстановката, около клуба.

И тук някъде, дойде изненадата. Ръководството на клуба, в лицето на американските собственици, реагира адекватно и уволни Роджърс. На всичкото от горе, бързо бе намерен заместник. Заместник, който почти всички фенове на Ливърпул искаха да води техния отбор. Немският специалист Юрген Клоп, изправил на крака Борусия Дортмунд и направил го отново страшилище, не само за немските отбори, а и за европейските такива. Клоп, който донесе две титли в актива на клуба от Вестфален Щадион, както и финал в турнира на Шампионската лига.

Трябва да призная, че не съм сред най-големите фенове на американците, които управляват Ливърпул. Дори написах статия, която поставя под въпрос желанието им да върнах клуба на върха. Този път, обаче, те бяха безупречни. И заслужават признание за това. Те показаха, че няма да стоят безучастно, когато отборът е в агония и показва безидейна игра, вече повече от година. Изборът, който направиха, сякаш бе най-добрият. Трудно е да се намери по-добър вариант за треньор на Ливърпул, в момента, от Юрген Клоп. Трудно е, защото Клоп внесе в клуба, точно това, от което той се нуждае най-много – вяра, страст, самочувствие, желание. Качества, които винаги са правили този футболен отбор толкова специален, уважаван и обичан.

Карло Анчелоти също бе логичен и легитимен избор. Той обаче, при цялото ми уважение към него, не е в състояние да предизвика този интерес, истерия и любов, които Клоп предизвика, дори преди да е стъпил на летище Джон Ленън. А сякаш Ливърпул се нуждае точно от това, в момента – възвръщане на вярата, желанието за успехи и обединението сред „червената“ общност. Това изглежда като най-правилната първа стъпка, за връщането на клуба, не само на върха, но и към корените и най-славните си години.

Няма спор, че на Клоп ще му бъде много трудно. Отборът е съпътстван от много контузии. Играчите ще трябва да привикват към друг стил на игра, друга схема на игра, друг тренировъчен режим, други изисквания към тях. Едно е ясно, всички фенове вярват в Клоп и ще го подкрепят. Това ще направя и аз, но ще се заредя и с необходимото търпение, защото както самият той казва, не е способен да оправи всички проблеми с магическа пръчка. Ще трябва време, ще има разочароващи резултати тук-там, но сякаш пътят, който клубът избра е правилният. И дори да е по-трудният, то той, както винаги, ще разчита на подкрепата и любовта на своите фенове.

„В края на бурята, има златно небе и сладката сребърна песен на чучулига…“

Споделете/харесайте:

Оставете съобщение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.