Профил: Как Юрген Клоп стигна до Ливърпул

Юрген Клоп пристигна в Ливърпул, с големи постижения зад гърба си, и с репутацията на един от най-иновативните мениджъри в играта.

Сред постиженията на немеца, присъстват две титли на Германия, Купа на Германия, както и участие на финал в Шампионската лига. Всички тези успехи бяха постигнати, по време на седемгодишния му период в Борусия Дортмунд.

Сега, след кратък период извън играта, той е на път да донесе вълнуващия си стил на игра на „Анфийлд„.

Футболната кариера на Клоп започна, а и приключи, в отбора на Майнц 05, където прекара всичките си години, като футболист, преди да се „пенсионира“, на 34-годишна възраст.

Както сам казва, той не е бил най-талантливия играч в света, но е успявал да се справя с препятствията, благодарение на доброто си разбиране за играта.

„Така и не успявах да правя на терена това, което се въртеше в главата ми“, казва той.

„Имах талант за Пета дивизия и интелигентност за Бундеслигата. Резултатът бе кариера във Втора дивизия.“

Способността му да прилага опита си, бе видна. Смяна на позицията, от централен нападател в централен полузащитник, доведе до прогрес в кариерата му, който му помогна да запише над 300 мача в професионалния футбол.

Юрген Клоп

Юрген Клоп е новият мениджър на Футболен клуб Ливърпул

Треньорската му кариера започна през 2001г., когато „окачи обувките на стената“. Първият му отбор бе този, в който завърши футболната си кариера – Майнц 05, където игра 11 години.

По време на футболната си кариера, Клоп рядко имаше възможността да играе в Бундеслигата. Това се промени, когато той стана мениджър на клуба.

Роденият в Щутгарт специалист спомогна на Майнц, да сложи край на 41-годишно чакане, за класиране в Бундеслигата. Това се случи по време на третия му сезон, начело на клуба.

След три сезона, в топ дивизията на немския футбол, Майнц отново се завърна във Втора Бундеслига. Въпреки изпадането, Клоп вече си бе изградил репутацията на талантлив мениджър.

Последва малко изненадващо преместване в Борусия Дортмунд, които бяха завършили на разочароващата 13-та позиция, през сезон 2007-2008.

След като стабилизира клуба, и го класира съответно на шеста и пета позиция, в първите си 2 сезона, Клоп успя да спечели 2 поредни титли на Германия, през сезоните 2010-2011 и 2011-2012.

Тези успехи, заедно със спечелването на Купата на Германия, през сезон 2011-2012, помогнаха на Борусия да възвърне реномето си на един от най-големите отбори в Германия, а по време на петия си сезон в клуба, Клоп успя да направи Дортмунд конкурентен и в Европа.

През сезон 2012-2013, Дортмунд достигна финал в Шампионската лига, където бяха победени от Байерн Мюнхен. Въпреки загубата, от по-силния финансово баварски колос, репутацията на Клоп не пострада.

Това е така, главно защото, признанието, което Клоп получи, бе не само заради успехите, постигнати от него, а и заради безмилостната преса и атакуващия, атрактивен футбол, „изповядван“ от Дортмунд.

Клоп казва: „Не обичам спокойния футбол. Обичам борбения футбол.“

„Както го наричаме в Германия „английски футбол“ – дъждовен ден, тежък терен, лицата на всички са мръсни, а когато се приберат вкъщи, да не могат да играят футбол, през следващите 4 седмици.“

Сега, след като подписа договор с „червените“, Клоп ще има възможността да пренесе своите идеи и виждания за футбола в Англия, и по-точно на „Анфийлд“.

Източник: www.liverpoolfc.com

Споделете/харесайте:

Оставете съобщение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.