Писмо до Рахим Стърлинг от фен на Ливърпул

По принцип, играчите пишат до феновете, но желанието на Рахим Стърлинг на всяка цена да отиде в Манчестър Сити, обърна нещата с главата надолу…

Рахим Стърлинг

Рахим Стърлинг – бивш футболист на Ливърпул

Скъпи Рахим,

Най-накрая ни напускаш. Игричките ти в медиите проработиха и отиваш да играеш за втория най-известен отбор във втория най-известен град във Северозападна Англия. Успех в новото ти приключение. Без лоши чувства – надявам се, че нещата ще се подредят добре за теб.

Не мога да кажа, че говоря от името на всички фенове на Ливърпул, когато ти пожелавам успех, и особено когато казвам, че не тая лоши чувства към теб. Чух много неща, които ти бяха пожелани, и „късмет“ определено не бе най-често срещаната дума. Но все пак, всяко хубаво нещо си има своя край, а ти сега имаш нови фенове, които да се опитваш да правиш щастливи. Както казах, успех с това.

Тези фенове, вероятно няма да се съгласят с това, че определям града им като втория най-известен в северозапада, но ще им бъде трудно да не се съгласят, че са втория най-известен клуб в техния град. Извади парите от контекста, за секунда. Давай, направи го, и ще се окаже, че си отишъл в манчестърския Евертън.

От личен опит знам, че техните фенове са добри хора. Повечето, които съм познавал имат прекрасно чувство за хумор – имат нужда от него, както и от голямо количество смирение. Няма съмнение, че ще се появят още много фенове на Манчестър Сити, както се случва с всеки клуб, пожънал скорошен успех – такива, които са там само заради трофеите, и които няма да бъдат отново там, ако нещата започнат да не се получават. Сещам се за няколко такива футболисти. Основната мисъл, която се върти в главата ми е, че отиваш в отбор с чудесни фенове, но напускаш отбор, който притежава много повече, като количество, чудесни фенове.

Вероятно няма да го прочетеш, но същото посочи и Джеймс Милнър, по-рано през седмицата. Той се е наслаждавал на времето, прекарано в Ман Сити, и със сигурност има тъга у него, че напуска тези фенове, неговите приятели, както и толкова много спомени, но въпреки това, вече говори за величината на Футболен клуб Ливърпул, и колко познат е този отбор по целия свят. Цитирам думите му: „Ливърпул е следващото ниво“.

Напълно разбирам желанието ти да играеш в клуб, където ще можеш да печелиш и да играеш на най-високо ниво с и срещу най-добрите в тази игра. Вярваш или не – феновете на Ливърпул искат същото за техния клуб. Не сме щастливи от факта, че спечелихме 1 трофей, през последните 9 години, и че не играем в Шампионската лига. Няма да ни видиш, обаче, да захвърлим фланелките и шаловете на нашия клуб, в канавката, и да изтичаме до най-близкия магазин, където продават небесно-бели фланелки, с емблемата на Манчестър Сити. Ще останем и ще се борим. Така постъпваме ние, феновете на Ливърпул.

Не сме забравили най-добрия ти период за нас, по време на втората половина от сезон 2013-2014. Няма да го забравим, въпреки че не спечелихме лигата в края му. Никога няма да забравим, когато се редяхме пред стадиона и приветствахме автобуса на клуба, който преминаваше бавно, през феновете, показващи плакати, които напомняха за великата история на клуба. Имаше и много дебел дим от факлите, които палехме, докато пеехме с целите си сърца, показвайки на всеки в този автобус какво значи този футболен клуб.

Най-важното нещо в този клуб са неговите фенове, въпреки че понякога не изглежда така.
Тези фенове се бореха за техния клуб, още когато беше ученик в мърсисайдското училище, в което се премести, за да завършиш обучението си, след като Рафа Бенитес и Франк МакПарланд те доведоха в академията на Ливърпул. Докато беше там, ние „марширувахме“ около Анфийлд, и се стремяхме да бъдем чути из целия свят и най-вече на Уол Стрийт. Стремяхме се всички да разберат, че няма да дадем нашия клуб лесно, както се надяваха старите му собственици.

Борихме се, за да може този клуб, в който получи възможност да се изявиш за първи път, все още да съществува. Ако не го бяхме сторили, вероятно днес нямаше да има Футболен клуб Ливърпул.

Скоро ще ни видиш отново да се борим, ако Ливърпул не успява да постига успехи – причината, поради която твърдиш, че напускаш. Ще я видиш от разстояние, но със сигурност ще се случи, ако е необходимо.

Разбира се, може и да не се стигне до там, защото може да се окаже, че влизаме в сезон, притежавайки футболисти, които ще играят със сърцето си, защитавайки каузата на клуба, жадувайки за успехи и готови да се борят със зъби и нокти, вместо да притежаваме отбор, изпълнен от играчи, които искат всичко да им бъде поднесено на тепсия, без да се раздават максимално.

Почти сигурно е, че ни направи огромна услуга, за което ти благодаря. В интервюто ти за ББС, спомена, че основната причина да напуснеш не са парите, а спомена факта, че Ливърпул се представя под очакванията. Наистина е факт, че Ливърпул се представя много под очакванията, и е ясно, че феновете на клуба няма да позволят това да продължава безкрайно.

Получихме 49 милиона паунда от трансфера ти. Ако разгледаме потенциала ти, който несъмнено е голям – все още ти предстои да направиш цял сезон на високо ниво. Може да се окаже, че тази сделка е доста изгодна за новия ти клуб, ако разгърнеш потенциала, който се смята, че притежаваш. Сделката, обаче, е много по-рискова за Манчестър Сити, отколкото за Ливърпул. Важното за нас е дали ще успеем да инвестираме правилно парите, които получихме за теб.

Собственици, мениджъри, треньори и играчи идват и си заминават, някои го правят по-достойно от други, някои оставят по-голям отпечатък от други. След 5 години, дали феновете на Ливърпул ще си спомнят много от моментите ти с „червената“ фланелка? Не че изгаряш от желание да те запомним де…

Ще бъдеш запомнен, като човека, който държеше балон, и който се държеше като такъв (бел ред. визират се двата пъти, в които Стърлинг е хващан от медиите, да вдишва хелий).

Успех и сбогом.

С най-добри пожелания,

Джим, фен на Ливърпул.

Източник: www.mirror.co.uk

Споделете/харесайте:

Оставете съобщение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *