Информация за Футболен клуб Ливърпул

Футболен клуб Ливърпул е английски футболен отбор, който се състезава във Висшата лига. Клубът е основан на 3 юни 1892 г. от Джон Хоулдинг. Играе домакинските си срещи на стадион Анфийлд, намиращ се в едноименния град. Ливърпул може да се похвали с голям брой трофеи, които красят клубния музей.

Сред най-великите фигури в историята на клуба са Бил Шенкли и Боб Пейсли, които като мениджъри на отбора, спечелват общо 11 титли на Англия и 7 европейски купи.
Иън Калахан има най-много мачове за Ливърпул (във всички турнири) – 857, а Иън Ръш има най-много голове – 346.

Клубът се характеризира с невероятната подкрепа на своите фенове, непримиримостта си, и своята страст. Химнът на Ливърпул, “You’ll Never Walk Alone“, символизира именно това – никога да не се предаваш, и да следваш целите и мечтите си, въпреки пречките, които се изправят пред теб.
Финалът в Шампионската лига през 2005, също може да служи като пример за непримиримия ливърпулски дух. Отборът губи на полувремето с 0:3, но намира сили да изравни резултата и да спечели трофея, след драматични продължения и изпълнения на дузпи.

Интересен факт за Ливърпул е връзката му с градския съперник Евертън, който по ирония на съдбата има заслуга за създаването на “червените”. След спор между Джон Хоулдинг (тогавашният собственикът на земята, на която е изграден стадион Анфийлд) и Евертън, се стигнало до преместването на “карамелите”, които отишли да играят домакинствата си на стадион “Гудисън Парк“. Хоулдинг пък създал нов футболен клуб, който първоначално кръстил “Евертън Атлетик”, но след като Футболната асоциация отказала да приеме отбора, с това му име, той бил преименуван на “Футболен клуб Ливърпул” и започнал да домакинства на Анфийлд.

До 1894 г. Ливърпул се състезавал със синьо-бели екипи, които били заменени от червено-бели, които символизират цветовете на града. През 1964, по настояване на Бил Шенкли, отборът започнал да носи изцяло червени екипи. Традиция, която продължава и до днес.

“Червените” са един от най-популярните европейски отбори. Клубът има над 200 официалния фен клуба, в над 50 страни по света.

Сред най-големите съперници на Ливърпул са Манчестър Юнайтед и Евертън. Непримиримостта между Ливърпул и Юнайтед се дължи на вековната конкуренция между двата града. Дербито с Евертън, пък е едно от малкото, в които няма разделение на феновете, по трибуните. Често могат да се видят фенове на двата отбора, които наблюдават мача, седнали един до друг.

В днешни дни клубът е собственост на Fenway Sports Group, ръководена от Джон Хенри.

*информацията е взета от онлайн енциклопедията Wikipedia: 1, 2

Споделете/харесайте: