Къде трябва да се подсили Ливърпул?

Футболен клуб Ливърпул

Емблема на Футболен клуб Ливърпул


След проваления сезон 2014/2015, е ясно, че Ливърпул има нужда от промени и подобрения. Къде трябва да бъдат те? В тази публикация ще посоча позициите, на които смятам, че „червените“ имат нужда от привличане на нови играчи.

Правилно разпределение на усилията

В последните години, много често се наблюдаваше тенденция Ливърпул да се опитва да закърпи всички дупки в състава, което водеше до привличането на голям брой играчи. Често, не всички от тях се оказваха достатъчно класни, което след време водеше до проблем при продаването им, а от там и до символични суми, които да влизат в касата на отбора. Друг проблем, породен от тази политика е, че непрекъснато има голяма група от състезатели, които имат нужда от свикване с отбора и адаптация.

По този начин, често се привличат играчи за по-скромни цени, само и само да се „запълнят“ всички проблематичните зони в състава, вместо всяко лято да се привличат по 2-3 футболисти, от много високо ниво, с които да се надгражда, а за останалите зони, където има нужда от подсилване, да се дава шанс на играчи от школата. Това важи, особено, за турнири като Купата на лигата и Лига Европа, които по мое мнение, ненужно утежняват програмата на отбора. Най-правилно за Ливърпул, би било, да се концентрира изцяло върху първенството и Купата на ФА, където група от около 20-тина играчи, ще бъде напълно достатъчна.

Централен нападател

Ливърпул има нужда от водещ нападател, който да осигурява по над 20 попадения на сезон. Луис Суарес бе такъв, но вече не е в състава. Дани Стъридж също е голаджия, но често се контузва. Младите Ориги и Ингс е трудно да се повярва, че са готови да водят атаката на „червените“. Балотели, Борини и Ламбърт са пред напускане.

При това положение, Ливърпул в момента е без нападател, който да води атаката, в продължителен период от време. Фирмино би могъл да се изявява като такъв, но бе привлечен, по-скоро, да се изявява като атакуващ полузащитник или крило, в зависимост от системата на игра. Стърлинг също би могъл да води нападението, но не само, че неговото оставане въобще не е сигурно, а и сякаш неговата сила не е да се изявява като централен нападател.

В медиите се тиражира името на Кристиан Бентеке, като играчът, който да се озове на върха на нападението. Дали това е човекът, който да реши проблемите, в тази невралгична зона, е обект на дискусии. Физическата мощ на Бентеке, би била от полза за „червените“, които страдат от липса на присъствие в противниковото наказателно поле, по време на игрови ситуации. Освен това, белгиецът има и доста добър коефициент на отбелязани голове, спрямо изиграни мачове за Астън Вила – отбелязъл е средно по едно попадение на 2.020 мача. Интересно е, че Ливърпул привлече Натаниъл Клайн, който има много по-добър коефициент на успешни центрирания, спрямо останалите бекове на Ливърпул, което може да е с цел, да се засили присъствието на централния нападател на отбора, в полето на противника, където центриранията от миналия сезон, които бяха по-скоро безцелни, да започнат да носят опасности.

Пречка за осъществяването на този трансфер, може да се окаже огромната сума, която Вила иска за нападателя си – 32.5 милиона паунда, които Ливърпул отказва да плати.

Ливърпул следи Бентеке

Според спекулации в медиите, в момента Кристиан Бентеке е основната трансферна цел на Ливърпул

Дефанзивен полузащитник

При честите контузии и спадове във формата на Лукас Лейва, и при неопитността на Емре Джан, е ясно, че Ливърпул се нуждае от нов дефанзивен полузащитник. Джо Алън също може да се изявява на тази позиция, но сякаш силата му е по-скоро в организирането на играта, отколкото в рушенето на противниковите атаки.

В медиите се спекулира, за интерес на „червените“ към няколко дефанзивни полузащитници, като предстои да видим дали ще бъде привлечен нов играч на тази позиция.

Запълване на състава

След края на сезона, се усещаше нужда от подсилване и на други постове. За втори вратар бе привлечен Адам Богдан, а за заместник на Глен Джонсън, на десния бек, дойде Натаниъл Клайн. Бяха привлечени още Джеймс Милнър, Дани Ингс и Роберто Фирмино, като е възможно да се потърси и нов лев бек, който да конкурира Алберто Морено.

Споделете/харесайте:

Оставете съобщение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *