Амбициран ли е Джон Хенри да върне Ливърпул на върха?

Когато Джон Хенри закупи Ливърпул, той сподели в първото си интервю като собственик на клуба, че амбициите му са да върне отбора там, където му е мястото – да се бори за трофеи и да печели такива. Подобно на бейзболния Бостън Ред Сокс, които спечелиха първа титла от много време насам, след като ги закупи, той изрази амбицията си да направи Ливърпул отново шампион на Англия, след дълги години на суша. Заяви също, че е готов да извади необходимите средства за най-добрите играчи, ако се отвори възможност за привличането им. Каза също, че играчите ще получават възнаграждения, спрямо приноса им към отбора.

5 години по-късно, когато се сетя за тези думи и анализирам ситуацията в клуба, се чудя, дали това не са били празни приказки. Да, Хенри стабилизира Ливърпул и го спаси от вероятна несъстоятелност. Привлече много нови инвестиции, но, нека обсъдим състоянието на отбора и спечеленото на терена, по време на „ерата Джон Хенри“.

5 години – 1 трофей

През периодът, в който Хенри управлява Футболен клуб Ливърпул, отборът успя да спечели едва един трофей – Купата на лигата. Въпреки, че Ливърпул хвърли сериозна сума, за подсилване на състава си, други успехи така и не дойдоха. Нещо повече, в момента, сякаш клубът отново трябва да започва от нулата и да гради състава си, въпреки че е ръководен от един и същ мениджър, вече четвърти сезон. Няма как да не се запитаме, защо човекът, който донесе последното отличие (Кени Далглиш), във витрината на клуба, бе уволнен след 1 слаб сезон, а настоящият треньор (Брендан Роджърс), който не спечели нищо за 3 години и изхарчи около 300 милиона паунда за селекция, все още не е уволнен. Защо Хенри продължава да упорства, въпреки слабите резултати, които продължават вече повече от година? Защо продължава да държи треньор, който изглежда изгубен в мислите и идеите си за това, как да върне Ливърпул обратно на победния път. Треньор, който сякаш е загубил авторитета си сред играчите…
Тромавите реакции на собственика, са на път да доведат до още един нулев сезон за Ливърпул.

Не бе привлечен нито един топ играч

Въпреки, че заяви, че няма да пести пари за привличане на топ играчи, откакто Хенри притежава клуба, не бе привлечен нито 1 играч от световна класа. Вместо това, непрекъснато се привличат млади играчи, с потенциал, които евентуално, след време, да се превърнат в топ състезатели. Още един факт, който ме кара да се замисля – Хенри желае да върне Ливърпул на върха, или желае да привлича потенциални звезди, които в последствие да продава за добри пари?

Не се спазиха обещанията му за заплатите в клуба

Въпреки, че заяви, че няма да пести средства за заплати, на играчите, които са допринесли с действията си на терена, за каузата на клуба, Ливърпул загуби Рахим Стърлинг, именно защото не пожела да увеличи заплатата му. Да, отношението на младия англичанин бе ужасно, спрямо клуба, опитите му за манипулиране бяха гнусни, но в този случай се видя, че Хенри няма намерение да плаща заплати, по-високи от тавана, който е поставил, по-високи от тези, които той смята, че трябва да се плащат, без да се съобразява с реалностите в европейския футбол, в момента. Таван, който е по-нисък от този на отборите в челото. Това пък довежда до нежелание на топ играчите да предпочетат да дойдат в клуба. Вместо тях, идват други играчи, за които се дават безумни пари за трансфери. По-млади играчи, с по-ниски претенции за заплати, но и с по-ниски възможности, а някои от тях и без необходимия опит. И така клубът се върти в този омагьосан кръг година след година…

Бяха привлечени много нови инвестиции. Капацитетът на Анфийлд се увеличи

Едно не може да се отрече – Хенри привлече много нови инвестиции, които укрепиха финансовото състояние на клуба и вдигнаха цената му. Бяха сключени рекордни сделки с Standard Chartered (генерален спонсор) и Warrior Sports (екипи). Капацитетът на „Анфийлд“ се увеличи.

Точно тук, поне аз, намирам и отговора на въпроса „Какво иска да постигне с Ливърпул Джон Хенри?“ – пари, пари и пак пари. За Хенри е достатъчно да вкарва отбора в четворката, за да се печелят добри пари от участието в Шампионската лига, да се създават млади звезди, които след време да струват много повече, от инвестицията в тях. Да се подписват нови спонсорски и рекламни договори, да се увеличава цената на клуба с цел продажба, след време, на голяма печалба. Точно това обяснява търпението към Брендан Роджърс. Той е идеален за плановете на Хенри – умее да създава звезди. Под негово ръководство Луис Суарес и Рахим Стърлинг бяха изградени, а в последствие бяха продадени за над 130 милиона паунда, при инвестирани около 25 милиона за привличането им. Роджърс е чудесен за бизнес плана на Джон Хенри, особено ако се съвземе и започне да вкарва клуба в четворката, от където да идват още инвестиции, които да вдигнат цената на клуба, а от там и печалбата, при продажбата му. А що се отнася до титлите и купите – ако дойдат ще бъдат добре дошли, но по всичко личи, че не са задължителни за Хенри.

Споделете/харесайте:

Оставете съобщение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *