Адам Богдан – първото интервю

Адам Богдан потвърди, че ще направи всичко по силите си, за да се възползва от открилата му се възможност в Ливърпул.

Унгарският вратар, който се присъедини към клуба със свободен трансфер от Болтън Уондърърс, има 8 години в английския футбол, зад гърба си.

След повече от 100 участия във „Висшата лига“ и „Чемпиъншип„, Богдан е решен да достигне нови висини в кариерата си с „червените“.

В първото му интервю като футболист на Ливърпул, 27-годишният футболист говори за конкурирането му със Симон Миньоле, желанието му да се докаже, както и въздействието, което вече има песента „You’ll Never Walk Alone“, над него.

Адам Богдан

Адам Богдан – новият вратар на Ливърпул

Добре дошъл във Футболен клуб Ливърпул – доволен ли си, че този трансфер вече е финализиран?

Много ти благодаря. На седмото небе съм, ако трябва да съм честен. Това е огромна крачка напред в кариерата ми, на която ще се стремя да се насладя.

Каква беше първата ти емоция, когато чу, че Ливърпул се интересува от теб?

Бях много щастлив – не можех да спя в продължение на 2 дни. Все още не съм осъзнал какво се случи, но очаквам с нетърпение предизвикателството, и съм много щастлив.

С кого разговаря първо, след като сделката бе задвижена? Кого потърси за съвет?

Първо разговарях с жена ми. Чух за интереса към мен, от моя агент, но се стремях да не мисля много за трансфера, тъй като, все още бяхме в етап на преговори. След като нещата започнаха да се изясняват, разказах на моите приятели и на семейството ми.

Лесно решение ли бе за теб? Правиш крачка напред към Висшата лига и европейския футбол, но бе част от Болтън толкова дълго…

От една страна бе лесно решение – ще играя за един от най-известните, ако не и най-известния клуб в света, ще играя в Европа и ще преследвам титли. Но от друга страна, играх за Болтън 8 години. Обичам клуба и им благодаря много. Така че, решението бе трудно, но не от професионална гледна точка.

Имаше известно време между трансфера ти и присъединяването ти към клуба. Успя ли да осъзнаеш какво се случи?

Вече започвам да осъзнавам. Ще отнеме време, но щом започнем да тренираме, няма да ми остане време да мисля за това и ще се стремя да си върша работата, както и да се подобрявам всеки ден.

Написа писмо до феновете на Болтън, след като трансферът бе обявен – защо това бе важно за теб?

Бях там, в продължение на 8 години. Писмото бе, както за феновете, така и за целия клуб. Болтън е клубът, който осъществи мечтата ми да играя във Висшата английска лига. Това бе единствената ми цел, още от както бях малко момче. Постигнах тази цел с Болтън и винаги ще ги пазя в сърцето си. Затова смятам, че бе важно да се сбогувам с тях, както подобава. Очевидно нямаше как да се здрависам за довиждане със всички, но смятам, че това бе правилният начин, да им покажа колко много значат за мен.

В това писмо споменаваш също, че искаш да се възползваш максимално, от възможността, която се открива пред теб в Ливърпул. Как възнамеряваш да постигнеш това?

Искам да се възползвам от възможността, да стана първи вратар на Ливърпул, и да играя в колкото се може повече мачове, разбира се. Как възнамерявам да постигна това? Преди всичко, трябва да се докажа на тренировъчното игрище. Трябва да докажа на себе си и на мениджъра, че мога да постигна това. След това, когато получа шанс, трябва да се възползвам от него и да играя добре. Това е начина, по който се постигат целите.

В исторически план, феновете на Ливърпул винаги са имали много добри взаимоотношения с вратарите в клуба. Ще се стремиш ли да се сближиш с тях, веднага?

Ще бъде прекрасно да се сближа с тях. Смятам, че начина, по който мога да постигна това, е като работя здраво. Наистина смятам така. Няма друг начин да се свържеш с феновете, освен с тежка работа на тренировъчното игрище, а когато получа шанс да съм титуляр, да го сграбча, да се представя добре и да постигам това всеки път.

Определено игра добре на Анфийлд, по-рано тази година, когато гостува с Болтън. Успя ли да се насладиш на атмосферата по трибуните, през този ден?

Определено! Опитвах се да не обръщам прекалено много внимание на този фактор, защото исках да се концентрирам върху работата си. Няма как да се откъснеш от този фактор, обаче, а и аз не исках да го направя, беше нещо фантастично. Когато феновете започнаха да пеят „You’ll Never Walk Alone“, беше нещо невероятно – нещо, което те кара да летиш на терена, независимо дали си от гостуващия или от домакинския отбор. Прекрасно е, че ще мога да усещам тази атмосфера, по време на всеки домакински мач.

До колко познаваше Ливърпул, когато бе момче, растящо в Унгария?

Това е един от най-известните отбори в света. Когато бях малък, гледах футбол и исках да стана футболист. Гледах много мачове. Спомням си финала за Купата на УЕФА, през 2001г., както и финала в Шампионската лига, през 2005г. Всички в Унгария познават Ливърпул и всички знаят, колко голям отбор е той, така че, знаех доста за клуба.

Разкажи ни за вратаря Адам Богдан – кои са най-силните ти качества?

Бик казал, способността ми да се уча. Мисля, че без това качество, никога нямаше да дойда тук. Мисля, че командвам добре наказателното поле, както и обичам да излизам напред и да обирам центриранията. Но, не искам да говоря много за силните ми качества, защото може да се окаже, че някой нападател ще прочете това интервю.

От гледна точка на ученето, в английския футбол си от 8 години, така че, си понатрупал доста опит. Колко смяташ, че си се променил, в сравнение с младия вратар, който пристигна в Болтън, през 2007г.

Определено се промених много. И трябваше, защото в противен случай, вече щях да съм се върнал в Унгария. Беше голяма стъпка напред за мен, да се присъединя към Болтън и да се адаптирам към тренировките и скоростта на игра, но успях да се справя. Развих се и станах по-добър играч. Ливърпул е следващата стъпка в кариерата ми и искам да продължа да се подобрявам.

Има ли определени вратари, от които си се учил, и които си следял по-отблизо, по време на кариерата ти?

Когато бях млад, следях Петер Шмайхел. Той беше изключителен вратар. Когато пристигнах в Болтън, започнах да наблюдаваш играта на Юси Яаскелайнен. Имах възможността, да работя заедно с него и да науча много. В националния отбор, пък следях Габор Кирай. Разбира се, следял съм играта и на други вратари, това е лесен начин да се учиш.

Ще се конкурираш със Симон Миньоле, за мястото под рамките на вратата. Готов ли си за това предизвикателство?

Мисля, че това е огромно предизвикателство. Познавам вратарските му качества. Наблюдавал съм го, а и сме на сходна възраст. Уважавам го като вратар. Все още не съм имал възможността, да се срещна лично с него, но съм сигурен, че ще се опознаем бързо и ще се разбираме. Ще се конкурираме, разбира се, такива са законите на вратарската позиция, но съм сигурен, че ще си помагаме. Винаги съм бил близък, с вратарите, с които съм бил съотборник. Ще бъде голямо предизвикателство за мен.

Възможно ли е този трансфер и предизвикателството да се конкурираш с Миньоле, да бъдат от полза за теб на международната сцена?

Абсолютно – да се конкурирам с вратар като Миньоле, може само да ме направи по-добър. Той постави летвата много високо. Надявам се, че това ще ми бъде от полза за кариерата ми в националния отбор. Да играя за родината ми, е мечта за мен. До този момент, успях да запиша 19 участия, и се надявам, че ще увелича бройката, разбира се. Вярвам, че мога.

Последен въпрос. Коя е основната цел, която искаш да постигнеш, по време на престоя ти в Ливърпул?

Основната ми цел, е да играя, в колкото се може повече мачове за клуба. Това, което искам да постигна с него, което е по-важното, е да спечеля трофеи. Мисля, че имаме голям шанс да постигнем тази цел. Развълнувам съм да се присъединя към клуб, с когото мога да печеля трофеи.

Източник: www.liverpoolfc.com

Споделете/харесайте:

Оставете съобщение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *